Op 31 december wordt Boeren Meten Water formeel beëindigd. Het project stond om die reden op 30 november nog één keer vol in de schijnwerpers: met een symposium.
Het symposium vond plaats in Kollum, waar de bezoekers welkom werden geheten door LTO Noord-projectleider Tjeerd Hoekstra. Vervolgens blikte Jouke Velstra van Acacia Water terug op het ontwikkeling die Boeren Meten Water de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Hij zoomde daarbij onder andere in op de doorontwikkeling van de Fixeau app, inmiddels zowel beschikbaar voor Android als voor Apple/IOS. Naast actuele meetgegevens biedt de app mogelijkheden op te ‘spelen’ met een aantal handelingsperspectieven om verzilting tegen te gaan. Concreet voorbeeld daarvan is dat digitaal inzichtelijk is gemaakt wat variatie met de drainafstand betekent voor de aanwezige zoetwaterbel. Een ander handelingsperspectief, de invloed van beregening en het toedienen kalk/gips, is op dit moment in voorbereiding.
Workshops
Na de plenaire aftrap gingen de bezoekers van het symposium uiteen om aan de hand van een vijftal workshops meer te leren over de invloed van verzilting op gewassen en over mogelijkheden om daarop te anticiperen. De workshops werden geleid door Theo Elzenga van de Rijksuniversiteit Groningen, Hendrik Boekhoud van Hogeschool Van Hall Larenstein, Paul Struik van Gewassysteemanalyse Wageningen Universiteit en Agricoast, Willem Noordhoek van Combidrain BV/Hamminga Drainage en door Jouke Velstra.
Vervolg
Hoewel het project in de huidige vorm dit jaar formeel wordt afgesloten gaan veel activiteiten in 2024 gewoon door, vertelde Jouwe Velstra na afloop van de workshops. Dat geldt voor de metingen, de ondersteuning, de studiegroepen en de verdere ontwikkeling van de Fixeau-app op basis van suggesties en ervaringen. Het is de bedoeling dat Boeren Meten Water vanaf 2025 wordt voortgezet als onderdeel van het project Zoet op Zout.
Aan de hand van richtlijnen vanuit de overheid schetste Jouke dat er ook voldoende aanleiding is om de verzilting in het noordelijke zeekleigebied nóg beter in kaart te brengen. Zo is kenbaar gemaakt dat het Rijk en waterschappen zich inzetten voor aanvoer van zoetwater, maar dat zij geen nieuwe maatregelen kunnen garanderen om verziltende gebieden te voorzien van zoetwater van elders. Om die reden is de verwachting dat er op termijn vaker sprake zal zijn van tijdelijke en regionale verzilting. Vandaar dat een beroep wordt gedaan op watergebruikers om rekening te houden met en zelf maatregelen te nemen om beter bestand te zijn tegen periodes van extreme droogte, watertekorten en verzilting.